Is jouw toilettas ook gevuld met al jouw favoriete make-up producten?
Die nieuwste mascara van Dior of dat prachtige oogschaduw palette van M.A.C.
Veel vrouwen gebruiken hun geliefde make-up producten dagelijks zonder er waarschijnlijk niet bij stil te staan dat zelfs make-up ook een bepaalde houdbaarheidsdatum heeft.
Dat is ook zeker niet het eerste waar je s ochtends bij stilstaat als je s ochtends je toilettas met make-up opent. Toch is het wel echt belangrijk om te weten hoe lang jouw lippenstift of mascara goed is zodat jij niet ineens een ontstoken of geïrriteerde huid krijgt.
Niemand wil een ontstoken oog, huidirritatie of een infectie krijgen doordat de foundation die jij gebruikt al ver over datum is.
Hoe komt het eigenlijk dat we daar niet zo bij stil staan, terwijl als we de koelkast openen en een pak melk zien die over datum is we daar niet eens over na hoeven te denken en die dan ook per direct de prullenbak in gooien omdat ie een dag over datum is.
Met de houdbaarheid van ons eten zijn we heel scherp en houden we de tenminste houdbaar tot heel goed in de gaten, terwijl we met make-up producten precies het tegenovergestelde doen.
In dit artikel lees je waar moet op moet letten en welke soorten make-up producten verschillende houdbaarheidsdatums hebben.
Hoe lang is make up houdbaar
Waar moet je op letten bij de houdbaarheid van make up?
Zodra jij een nieuwe foundation hebt gekocht dan is deze nog ongeopend en niet gebruikt.
Kijk goed naar nieuw gekochte producten of ze per ongeluk gebruikt zijn en wel echt nieuw en ongebruikt zijn!
Kijk naar het logo op de verpakking van het make-up product
Alle Nederlandse cosmetica verpakkingen hebben als het goed is allemaal dit logo op hun verpakking staan.
Zoals je op de afbeelding kunt zien zie je dat er een getal in staat.
Dit getal geeft dan aan dat het een houdbaarheid heeft van 6 maanden.
Bedenk dat de producenten erg optimistisch zijn met de getallen die ze op hun logo zetten, dit komt doordat zij uitgaan van de ideale omstandigheden en situatie.
Echter is gebleken dat wij als consument er rekening mee moeten houden dat dit product als voorbeeld 6 maanden aangeeft, terwijl de houdbaarheidsdatum korter is.
Staat dit logo er niet op? Dan kan je er vanuit gaan dat dit product 36 maanden houdbaar is na openen.
Tip 1: Ga altijd uit van een kortere houdbaarheidsdatum.
Ruik aan je make-up voordat je het gebruikt.
Net als met een pak melk kan je eraan ruiken om er zo achter te komen of ie nog goed is.
Ruikt je melk een beetje zuur? Gooi m dan maar gelijk weg, deze is niet goed meer.
Hetzelfde geldt ook voor je make up. Heb je niet zo’n goede reuk? Vraag eens aan je vriendin of moeder of die wil ruiken of jouw make-up nog wel goed is. Naast de geur die kan veranderen is het ook de samenstelling van het make-up product. Als voorbeeld een lippenstift die er droog uitziet of een potje met brow dip die opgedroogd is en mascara die niet meer vloeibaar is.
Ga hygiënisch met je make up om.
Er zijn meerdere soorten factoren wat effect heeft op de houdbaarheid van jouw make-up.
Voordat je begint met het aanbrengen van je make-up zorg dat je handen schoon zijn. Was je handen even met een milde zeep.
Sommige make-up producten zoals foundation zijn er in flesje met een pompje wat super goed is en ook hygiënischer.
Je vingers komen op deze manier niet direct in aanraking met de foundation die in het flesje zit of je hebt een potje met make-up waar je niet telkens met je vingers in hoeft te gaan.
Tip 2: Kijk bij het kopen van jouw make-up of het een verpakking is met een pompje.
Naast dat dit een stuk hygiënischer is zorgt het ook voor dat jouw make up langer mee gaat want een pompje zorgt ook voor een betere dosering van je make-up product.
Bewaar je make-up goed
Net als eten moet je make-up ook op een droge en het liefste koele plek bewaren. Doordat jij jouw make-up op een droge en koele plek bewaard zorgt dit er dan ook voor dat jouw make-up langer goed blijft.
Je hoeft niet gelijk te overdrijven door jouw hele toilettas in de koelkast te gaan bewaren…Je man of vriendlief zal je wel raar gaan aankijken als hij de koelkast opent en daar jouw volle toilettas ziet naast de tomaten.
In de zomerperiode en wanneer het warm weer is houdt dan je make-up goed in de gaten.
Tip 3: Is er een hittegolf en je gaat naar het strand? Laat je make-up thuis want er komen door de warmte veel sneller bacteriën op en in je make-up.
Het risico op een ontsteking of infectie ligt dan veel hoger doordat er sneller bacteriën op je make-up komen met warmte.
Hier een schema met make-up producten en houdbaarheid
Soort make up | Houdbaarheid |
---|---|
Foundation | 1 jaar op waterbasis, 1,5 op oliebasis. Merk je dat de kleur en geur van je foundation verandert of dat er een olie-achtig laagje opzit? Gooi de foundation dan meteen weg. |
Concealer | 6 maanden. Gebruik bovendien nooit je concealer direct op een puistje i.v.m. eventuele bacteriën |
Gezichtspoeder | 2 jaar |
Lippenstift | 2 jaar. |
Blush | 2 jaar. Gebruik geen blush waarvan de kleur is verandert of waar vreemde klonten in zitten. |
Mascara | maximaal 3 maanden i.v.m. de kans op een oogontsteking. |
Oogpotlood | 2 jaar. Slijp het oogpotlood wel regelmatig. |
Oogschaduw | 1,5 tot 2 jaar. |
Lippenstift | 6 maanden tot 1 jaar. Ongeopend is de lippenstift ongeveer 3 jaar houdbaar. Wil je extra lang genieten van je favoriete kleur lippenstift? Gebruik dan een kwastje of lippenseel bij het aanbrengen. |
Nagellak | 2 jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Zorg ervoor dat je het flesje altijd goed dichtdraait zodat de nagellak niet uitdroogt. |
Heb je na het lezen van dit artikel nog goede tips die hier niet tussen stonden en wil je dit graag delen met anderen? Tips en advies zijn natuurlijk van harte welkom.
Nogmaals voor de allerlaatste keer loop je toilet goed na en bekijk je make-up producten wetende waar je op moet letten om zorgeloos je op te kunnen maken zonder dat je risico loopt om een ontsteking, infectie of huidirritatie op te lopen.